Bílá

Putování na hraniční hřeben

V okolí Bílé se nachází celá řada krásných zákoutí, kde nenarazíte na davy turistů. Některé z beskydských krás leží na zelené turistické značce, která vás provede z parkoviště v Bílé až k Masarykově chatě na česko-slovenské hranici.

Sotva vyrazíte z centra obce, zaujme vás na pravé straně dřevěný kostel svatého Bedřicha. Ten se od ostatních beskydských dřevěných kostelíků liší tím, že byl vybudován ve stylu severské architektury. O kousek dále, tentokrát na levé straně, můžete obdivovat arcibiskupský lovecký Zámeček s oborou. Jak budete postupovat po zelené značce hlouběji do údolí Smradlavy, pohltí vás nádherná beskydská příroda. Jednou ze zajímavostí údolí je například pramen Smradlavy, jehož sírovodíkový zápach prozrazuje původ pojmenování této říčky.

Ještě než dorazíte k Masarykově chatě, minete Maxovu vodní nádrž, chcete-li „klauz“. Toto jezírko společně s celou řadou dalších v minulosti sloužilo k plavení dřeva. Po osmi kilometrech putování si pak na Masarykově chatě dopřejte zasloužené občerstvení. Zpět na Bílou se pak vydejte po stejné trase nebo okruhem po červené a modré značce přes Kelčovské sedlo.

Další tipy na výlet

Kontakty a rezervace

Biskupství ostravsko-opavské
Kostelní náměstí 3172/1
702 00 Ostrava, Moravská Ostrava